34. A vitaminok vitaminja: a C-vitamin

 

A szó hallatán ki más juthatna eszünkbe, mint Nobel díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert (Budapest, 1893. szeptember 16. – Woods Hole, Massachusetts, 1986. október 22.) Nobel-díjas és Kossuth-díjas magyar orvos, biokémikus.

A C-vitamin jótékony hatása vitathatatlan. Számos kutatás, tanulmány a bizonyítja a krónikus betegségekkel (szív-érrendszeri,  daganatos betegségek ) kapcsolatos összefüggéseket.

Bizonyított, hogy a C-vitamint szedők körében számos daganatos betegség ritkábban fordul elő. Hölgyeknél a rettegett mellrák és méhnyakrák esetében vizsgálatok igazolják ezt a tényt.

A napi ajánlott mennyiségével ellentmondások olvashatóak. Van aki szerint nagy mennyiségben fogyasztva vesekő betegséget okoz.  Bár, ezt tanulmányok nem bizonyítják.

A lényeg, hogy folyamatosan szedjük!

A C vitamin vízben oldódó vitamin, ezért a szervezet nem képes hosszan eltárolni. Csak annyit használ fel, amennyire éppen szüksége van, a többi a vizelettel kiürül. Ezért fontos a folyamatos pótlás: naponta több alkalommal fogyasszunk friss gyümölcsöt vagy vitaminkapszulát.

De milyen hatással van bőrünkre a C-vitamin?

A bőrfiatalítás terén a  C-vitamin kötőszövet tömörítő hatású, igen fontos szerepet játszik, a kollagén építésében. C-vitamin hiányában a kollagén nem képes termelődni, így szépen lassan bőrünk ernyedt, rugalmatlan lesz, apróbb sérülései nehezen gyógyulnak és érzékennyé válik.

Emellett halványító, gyulladás csökkentő, érösszehúzó hatású. Nem hiába az esztétikai kezelések alaphatóanyaga is.

A rosacea kezelésére szolgáló orvos kozmetikumok is magas C-vitamin tartalmúak. Így, az érzékenység az égő érzés folyamatos ápolás mellett jelentősen csökkennek.

 

 

 20141218_110845

http://www.arcfiatalitaspecs.hu/

Posted in blog and tagged , , , .