A bőr öregedése

Bőrünk természetes öregedési folyamaton megy keresztül, eközben minden rétegében változások történnek. Az öröklött tulajdonságokon túl ezt a folyamatot a napfény, a szoláriumozás, a dohányzás, a kevés folyadékfogyasztás, a túlzott alkoholfogyasztás, a légszennyezés, a stresszhatások, a mimika, és a kevés alvás felgyorsítják. A bőr öregedése mindenkinél máskor kezdődik és változó ütemben halad előre.

Jellemzően 40 éves kor felett alakulnak ki az öregedés különböző tünetei

  • a bőr szárazsága
  • a bőr elvékonyodása
  • a ráncok kialakulása és mélyülése
  • a természetes ragyogásának elvesztése
  • a bőrtömörség és a feszesség csökkenése, a bőr megereszkedése
  • a bőr rugalmasságának csökkenés, petyhüdtté válása
  • a pigmentfoltok kialakulása
  • a hajszálerek megjelenése

Bőrszárazság
A faggyú- és verejtékmirigyek működésének csökkenése következtében a hám vízmegtartó képessége csökken és szárazabbá válik, ráadásul a zsírtartalma is csökken. A bőr fénytelenné, fakóvá válik, korábbi simasága, bársonyossága megszűnik, a ráncok jobban látszanak.

A bőr elvékonyodása
A hám alapi sejtjeinek osztódási sebessége és a szarusejtek leválása lassul. Így ugyan a szaruréteg vastagabb lesz, de az alatta lévő rétegek vékonyabbak lesznek. Az irhában a fibroblasztok mennyisége és aktivitása is csökken, amely az általuk termelt kollagén rostok, rugalmas rostok és az alapállomány mennyiségének csökkenésében nyilvánul meg. Ezek miatt nőkben tízévente 8-10%-al csökken a hám és az irha vastagsága is.

Ráncok kialakulása és elmélyülése
Finom ráncok már 25 éves kortól megjelenhetnek. Két típusuk van, de a két típus létrejötte nem különíthető el élesen.

A mimikai ráncok az arc leggyakoribb mozgásainak megfelelően alakulnak ki. A külső szemzugnál és az alsó szemhéjnál alakulnak ki a nevetőráncok vagy szarkalábak. A homlok ráncai vízszintes vonalakként válnak láthatóvá. A szemöldökök közötti, függőleges ráncokat a szemöldökráncolás és a hunyorgás alakítja ki.

A ráncok másik típusa a statikus ránc, kialakulásuk fő oka a hialuronsav mennyiségének csökkenése. Az orrszárnyaktól az ajakzugig húzódó (nasolabiális) ránc, a felső ajak körüli „dohányzacskó” ráncok, a száj körüli Marionett ráncok, a szemöldökök közötti függőleges ráncok tartoznak ide. A felső ajak is elvékonyodik.

 A bőr természetes ragyogásának elvesztése
A bőr megújulási folyamata lelassul, egyenetlenné válik, a keratinnal telítődött, elhalt hámsejtek lassabban válnak le a bőrfelszínről. Ezért a fiatal arc természetes ragyogását időskorra felváltja a fakó, szürkés, egyenetlen, helyenként érdes és durva tapintatú, pigmentfoltos arcszín.

A bőrtömörség és feszesség csökkenése, valamint a bőr megereszkedése
Kialakulásában az irhában található kollagén rostok és a hialuronsav mennyiségének csökkenése játszik szerepet. Az arc szomorú, fáradt tekintetű. A bőralja tartószerkezetének gyengülése következtében a szemöldöknél, az alsó szemhéjnál, arc középső és alsó részén, a nyakon a bőr petyhüdt lesz, a gravitáció hatása egyre kifejezettebbé válik. A meglevő ráncok elmélyülnek, és újabb ráncok is keletkeznek. Az áll elveszíti a fiatalosságot jellemző V alakú vonalát, a megereszkedett arc ráborul az egyébként is mélyülő ráncokra.

A bőr rugalmasságának csökkenése és petyhüdtté válása
A hám elvékonyodása, a kollagén és a rugalmas rostok károsodása okozza. A hám-irha határ hullámos határfelülete elsimul, emiatt a hám mérete meghaladja az irháét. A megnyúló, rugalmasságát vesztett és a gravitációnak engedelmeskedő hám meggyűrődik és petyhüdtté válik. Így jelennek meg a szem alatti táskák, a lógó szemhéjak.

Pigmentfoltok
40-50 éves kortól a bőr felszínén felgyülemlenek a szarusejtek, valamint a napfény és a levegő hatására oxidálódott faggyú, amelytől az arcbőr egyenetlen barnává, barnásszürkévé válik. A színüket nem változtató, 2-10 mm nagyságú időskori pigmentfoltok leginkább a fénynek kitett bőrfelületeken jelentkeznek: az arcon, a nyakon, a dekoltázson és a kézhát bőrén.  

Hajszálerek
Az elvékonyodott bőrön, az orron, az orrszárnyakon, a járomcsontokon, vastagságtól függően pirosas vagy kékes színű, változatos rajzolatot adó hajszálerek tűnnek át.

 

kozmetika, arcfioataliítsá, dermaroller kezelés, lézeres kezelés, akne heg kezelés, pattanás utáni heg kezelés, kozmetikus pécs, kozmetika pécs, bőresztétika pécs,

Sóstai Szilvia szakmai vezető, esztétikai kezelés tanácsadó, egészségügyi végzettségű kozmetikus

Ha hívásakor nem vagyok elérhető, telefonszám kijelzés esetén amint lehetőségem van vissza hívom Önt! 

 Jelentkezzen be konzultációra, kezelésre ITT!

Az aktuális kezelési áraim ITT tekinthetőek meg.