9.Növekedési faktorok, őssejtek, peptidek

Mit is jelentenek ezek a kifejezések az orvos esztétikában?

Orvosi szempontból a bőröregedést az autoimmunrendszer gyengülése okozza.  Biológiai öregedésünknek a bőrünkön is számos jele van. Kezdetben a bőr fiatalos ragyogása kezd fakulni, majd megjelennek az apró ráncok a homlokon, száj körül, a szemkörnyéki szarkalábak formájában. Ezzel egy időben a bőr szerkezetében és működésében is beindulnak a kedvezőtlen változások. Lassul az irharétegben a vérkeringés, az anyagcsere, a melanin termelés egyenetlenebbé válik (pigmentfoltok megjelenése). A kollagén, elasztin termelődés csökkenés (amely 25 éves kor körül elkezdődik) következtében a bőr rugalmatlanabbá, petyhüdté válik és megereszkedik.   Idősebb korban lassul az úgynevezett tripszin enzim aktivitása is, amely az elszarusodott hámsejtek leválását segíti (ez fiatal korban 28 naponként történik), így a bőrfelszínen vastag szaruréteg képződik. A bőröregedés egy természetes folyamat, melyet a külső környezeti tényezőkkel és egészségtelen életmóddal mi magunk is gyorsíthatjuk. Az esztétikai ipar (mert már így nevezik) új felfedezéseivel a bőröregedésnek folyamatát sok féle módon lassíthatjuk.

Növekedési faktorok (angolul: growth factor) maga egy olyan természetes anyag, mely képes a sejtnövekedés, a sejtosztódás és sejtdifferenciálódás stimulálására. Általában a növekedési faktor vagy egyfajta fehérje, vagy szteroid hormon. A növekedési faktorok nagyon fontosak a szervezetben, mert többféle sejtfolyamatot szabályoznak. Az esztétikai területen azok a növekedési faktorok jutnak fő szerephez, melyek a bőr állapotát javítják, élénkítik az anyagcserét és új ereket építenek, ezáltal javul a szövetek tápanyag és oxigén ellátottsága.

Peptidek: olyan organikus összetevő, amely többféle aminosav láncból áll, amit egy bizonyos nagyság felett fehérjének nevezünk.  Különböző típusú peptidekkel bőrben különböző folyamatokra tudunk hatni. Kollagén szintézisre, izomlazítóként, bőr és haj betegségeire.

Növényi stimulánsok: melyek az emberi szervezetben a test saját hormonjaihoz hasonlóan működnek. Mivel az életkor előrehaladtával csökken a szervezet ösztrogén és progeszteron szintje, mely a bőrünk állapotáért is felel, a növényi stimulátorok bőrbe juttatásával egészen kis koncentrációban képesek vagyunk a bőr anyagcseréjére kedvezően hatni. Így, az érett bőr állapota is látványosan képes javulni. 

Természetesen ne feledkezzünk a meg a vitaminokról, mely az egészséges bőr számára nélkülözhetetlenek. Ilyenek az A-C-E vitaminok, melyeket kiváló minőségű hatóanyagokkal, kozmetikumokkal pótolni tudunk. A kezeléseinkhez hatóanyagok és az otthonra ajánlott kozmetikumokban az említett összetevők mind megtalálhatóak.

Ajánlott kezelések: O2 lift-Oxygenes arckezelés, Gyümölcssavas hámlasztó kezelések, Hyamatrix kezelés

 

images (3)

 

 

Sóstai Szilvia

Esztétikai kezelések, tanácsadás

Forrás: A Royal Clinics és a Sans Soucis-nál tanultak alapján.

Posted in blog and tagged , , .